Jyllands-Posten | 18.05.2008 | Indblik | Side 6 | 2224 ord | artikel-id: e1063123

 

 

Et samfund bryder sammen (utdrag)

 

Udvikling: Samfundet går i stykker i fattige dele af London. De almindelige normer forsvinder, familier går i opløsning, og der sættes rekord i antal teenagemord. Briterne kalder det The Broken Society, samfundet, der er gået i stykker.

 

Af MADS BONDE BROBERG Jyllands-Postens udsendte medarbejder

Brixton/London

 

 

Det er søndag middag i Crystal Palace, en af Londons sydlige bydele. Den talentfulde fodboldspiller og nyuddannede it-ingeniør Evren Anil får et lift af sin søster, Elif. I en Peugeot 307 kører de for åbne vinduer ad Gipsy Hill. I krydset mod Gipsy Road er der rødt.

 

Mens bilen holder stille, kaster to sorte drenge på 16 og 17 år en halvspist Lion-chokoladebar gennem vinduet. Evren bliver vred, stiger ud af bilen og råber: »Hvorfor gjorde I det?« Der kommer hverken svar eller undskyldning fra teenagerne. I stedet går de hen til Evren.

 

Den 17-årige hiver ned i bukselinningen, så en kniv kommer til syne.

 

»Vil du ha' noget? Vil du ha' noget?« råber han.

 

Den 17-årige giver kniven videre til sin yngre ven, som trykker den mod Evrens hals, så han presses op mod bilen. Evren mærker snart smerte.

 

Årsagen er dog ikke kniven, men den 17-årige, der slår ham hårdt, så han falder mod jorden. Evren rammer kantstenen, »som når man taber en dukke«, forklarer et vidne.

 

Teenagerne forsvinder i et nærliggende socialt boligbyggeri. Søsteren Elif, der har siddet lamslået i bilen, kommer ud og forsøger at hjælpe sin bror. Der løber blod ud af hans mund, og kroppen er kold. Men han er ved bevidsthed. Hårdt medtaget kanter han sig ind på passagersædet. Mens sirenerne fra politi og ambulance bliver tydeligere, begynder Evren at kaste op.

 

I komatilstand bringes han til hospitalet, hvor han dør otte dage senere.

 

Evren Anils død er tragisk, men langtfra enestående. [...] Man taler om et samfund , der er gået i stykker: The Broken Society.

 

 

 

Uciviliserede forbrydelser

 

De overordnede kriminalitetstal ligner ellers en succeshistorie. Der er i dag mindre kriminalitet end for fem år siden. Men mikset af forbrydelser er ændret, så der er færre tilfælde af pæne forbrydelser som svindel, butikstyveri og hæleri, mens der begås mere uciviliseret kriminalitet som voldtægt, narkosalg og røveri.

 

Samtidig er ungdomsmiljøet i dele af London forrået. Det illustrerer opgørelserne over myrdede teenagere. Sidste år blev der sat rekord med 27 dræbte - i en by, hvis indbyggertal blot er en halv gang større end Danmarks. Det er 10 mere end året før og en tendens, der er fortsat ind i 2008 med foreløbigt 12 dræbte på 20 uger.

 

[...]

 

 

 

Splittet i atomer

 

Når volden stiger i områder som Brixton, skyldes det ifølge professor Simon Hallsworth, at samfundet falder fra hinanden:

 

»Vi har fået et samfund , der er splittet i atomer. Fællesskabet er væk, og folk må selv løse deres problemer.«

 

Der har altid været kriminalitet i Londons fattige kvarterer. Men før eksisterede trods alt en vis fællesskabsfølelse og en høj grad af selvjustits. Man undlod at pisse i sin egen rede, for nu at udtrykke det malerisk. Det er slut nu.

 

[...] 

 

 

Intet good morning

 

De to søstre Jeanna og Joyclen Brodie-Mends er opvokset i Hackney, Østlondon, hvor de i dag er socialarbejdere på et ungdomscenter. De er vidner til, at almindelig god opførsel siver væk fra deres barndomskvarter.

 

»Man plejede at respektere de ældre i området og sige good morning og good afternoon. Men det er der ingen, der gør mere. Og hvis en gammel dame taber noget på jorden, tør hun ikke spørge en ung mand, om han vil samle det op for hende,« siger 31-årige Joyclen. Jeanna, 28, tilføjer, at det ikke kun er hjælpsomheden, der er forsvundet. Også i konflikter er medmenneskeligheden væk.

 

»Der var også slagsmål før i tiden. Men nu er der tit en, der har en kniv eller pistol, og så stopper de ikke skænderiet, før det er endegyldigt overstået. Forstår du? Når én ligger på jorden. Død.«

 

[...]

 

Dermed opfylder hun et af den amerikanske sociolog Robert Putnams kriterier for et samfund i opløsning.

 

Han peger på, at når sammenhængskraften i et lokalområde forsvinder, gør folk som en skildpadde - lukker sig inde bag sit skjold.

 

Da den danske ekspert i sammenhængskraft, cand.psych., dr.phil. Per Schultz Jørgensen hører om tremmerne, udbryder han:

 

»Så er der ikke noget samfund mere. Man er bange for sine naboer og barrikaderer sig fra den omliggende verden. Sammenhængskraften er væk.«

 

Det bekræftes af en rundspørge, som avisen har foretaget blandt 50 unge i belastede kvarterer. Kun en tredjedel føler sig britiske, og 72 pct. stoler ikke på folk fra andre bydele.

 

Selvjustitsen, det kriminologer kalder »social kontrol«, er på retur.

 

»For få år siden ville folk sige Quiet, please, hvis du larmede i en bus. Det gør ingen i dag, for de er bange. Der har også været eksempler på folk, der blev dræbt, fordi de stod op imod anti-social opførsel,« fortæller hjælpepræst Nathan John med henvisning til bl.a. Evren Anil og chokoladebaren.

 

Episoden fandt sted i august, men er langtfra det eneste eksempel på, at det kan være farligt at kæmpe mod sædernes forfald. F.eks. blev en 47-årig far til tre for nylig gennembanket, da han overfusede nogle unge, der urinerede i hans forhave.

 

 

 

Uden skrupler

 

»Når de unge ikke føler sig som en del af samfundet, føler de sig heller ikke forpligtet af fælles normer, og så har de heller ingen skrupler over at bryde dem,« mener ungdomspsykolog Karl Erik Petersen. Derfor stiger volden.

 

[...]

 

Territorieopdeling er ifølge fagfolk hovedårsagen til, at 74 pct. af deltagerne i avisens rundspørge føler sig usikre ved at færdes på gaden om natten.

 

 

 

Hvis du lever ved sværdet

 

Også bandemedlemmer lader livet fra tid til anden. Som 18-årige Henry Bolombi, kaldet Black H. Efter en festlig nat i det centrale London, stod han og ni kammerater nytårsmorgen af bus 279 i bydelen Edmonton, hvor gruppen mødte en rivaliserende bande. Det kom til slagsmål, og Henry blev skilt fra sin gruppe og jagtet alene ned ad en sidegade. Her blev han indhentet og fik en kniv i brystet. Han døde kl. 6.30 og blev den første myrdede teenager i 2008.

 

Dermed blev han offer for bandemiljøets egen morale: If you live by the sword, you die by the sword - Hvis du lever ved sværdet, kommer du til at dø ved sværdet.

 

Eksperten Per Schultz Jørgensen forklarer, at drenge og unge mænd trods risikoen går ind i bander, fordi de mangler faste holdepunkter.

 

[...]

 

 

 

Ond cirkel

 

London synes inde i en ond cirkel. Mangel på samfundsnormer og sammenhængskraft har medført mere vold. Det får folk til at trække sig endnu mere tilbage til deres egen lille verden og ødelægger dermed de rester af samfundet, der måtte være tilbage.

 

Sådan er det også gået for Evren Anils efterladte. Det kom frem under retssagen om chokoladebar- mordet i forrige måned.

 

Forældrene er blevet skilt, familien faldt fra hinanden efter tabet af Evren. Søsteren, Elif, flytter til Australien med sin kæreste for at komme til et sted, hvor man »trygt kan opdrage sine børn«. Om sin snart forhenværende hjemby udtalte hun:

 

»Jeg er ikke længere i stand til at stole på andre mennesker, og jeg er konstant angst, når jeg går på gaden.«

 

mads.bonde@jp. dk

 

 

 

Citat

 

Vi har fået et samfund , der er splittet i atomer. Fællesskabet er væk, og folk må selv løse deres problemer.

 

Professor Simon Hallsworth, , om samfundet, der falder fra hinanden

 

 

 

Billedtekst: Et af områderne er Brixton i Sydlondon. »Husk at dukke dig for kuglerne,« siger folk, når man skal besøge bydelen, der præges af efterkommere fra de tidligere kolonier i Afrika og Caribien. I vinduet ved fastfood-stedet Kentucky Fried Chicken hænger en efterlysning om mord begået i en af sidegaderne.